Detail | Stad in As

Van: 12-01-2019 00:00:00

Tot: 24-02-2019 00:00:00

Stel je voor, je bent 11 jaar en woont in Doetinchem. Met een vriendinnetje zit je op een middag in de zandbak te spelen. Uit
het niets komen er vliegtuigen heel laag overvliegen. Je kijkt omhoog en ziet dat de vliegtuigen bommen laten vallen, overal
om je heen. Jij bent op tijd binnen maar niet iedereen is op tijd op een veilige plek.

De Expositie
De expositie in het Stadsmuseum Doetinchem, genaamd Stad in As, vertelt het verhaal van de bombardementen van Doetinchem in maart 1945. Kunstenares Ans van As-Berendsen maakte als klein meisje de bombardementen mee en vertelt nu, bijna 73 jaar later, haar verhaal in schilderijen.
Haar persoonlijke verhaal is tevens op film gezet en gedurende de tentoonstelling te horen en te zien.

Stad in As

Ans van As
Ans van As-Berendsen (1934) was elf jaar toen Doetinchem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd werd. Veel inwoners zijn hierbij omgekomen en de stad werd onherstelbaar verwoest. De gebeurtenissen hebben tot een blijvend trauma geleid.
In de afgelopen jaren heeft Ans het idee opgevat om haar herinneringen te vertellen middels schilderijen. Een gebeurtenis waar geen woorden voor zijn, heeft een andere uiting gevonden. Iedere morgen is zij naar haar atelier op zolder gegaan om vanuit haar geheugen te schilderen. Een bezigheid die, zoals ze zelf omschrijft, therapeutisch werkt.
Op de schilderijen is een klein meisje te zien met een blauwe jurk en rode strik in het haar, dat alleen tussen de puinhopen van de stad loopt. Zij draagt de kleuren van de vlaggen die wapperen voor de bevrijding in de verlaten stad.