Detail | Nieuwe educatieve les ‘Kunstschatten’

HISTORIE KUNST EDUCATIE

Nieuwe educatieve les ‘Kunstschatten’

Betreft: Nieuw Educatief aanbod in het Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft een nieuw educatief project ‘Kunstschatten’ en deze educatieve les is vanaf nu te boeken.

Het project ‘Kunstschatten’ staat garant voor een inspirerend en onvergetelijk museumbezoek voor kinderen uit de middenbouw. Door samen te kijken en te filosoferen ontdekken ze meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties.

Rode draad van dit project  is zeer gevarieerd: kijken, onderzoeken, filosoferen, zelf tekenen, communiceren en naar elkaar luisteren. Kortom overleggen met elkaar.

Korte omschrijving van de les :

Een van de bijzondere dingen van kunst is dat je soms geen idee hebt wat je ziet of hoort. Daarom moet je vaak nog een keer kijken. En nog eens. Of anders. Kunst prikkelt niet alleen kijkgewoontes, maar ook allerlei verwachtingen en je opvattingen over wat de moeite waard is. Filosoferen over kunst is interessant en soms ook grappig en verwarrend. Het project Kunstschatten staat garant voor een inspirerend en onvergetelijk museumbezoek voor kinderen uit groep 5 en 6. Door samen te kijken en te filosoferen ontdekken ze meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties.

kunstschatten-2

Werkvorm:

We beginnen met de hele groep in één van de zalen waarbij ze uitleg krijgen over de gang van zaken. Daarna wordt de groep wordt in kleine groepjes opgedeeld en gaan de leerlingen samen aan de slag. Met verschillende onderdelen op diverse plaatsten in het museum.

De museumles bestaat uit 4 onderdelen :

Onderdeel 1: Filosoferen over 2 schilderijen.

Onderdeel 2: Samen bespreken van een schilderij of een driedimensionaal  kunstwerk.

Onderdeel 3: Tekenen. De leerlingen zien de achterkant van het schilderij. De vrijwilliger vertelt wat zij/hij ziet en de leerlingen tekenen dat na.

Onderdeel  4: Het groepje leerlingen kiest een kunstwerk uit een kleine collectie en schrijft een verhaal. Wat vertelt dit kunstwerk ons? De leerlingen overleggen hierover met elkaar .

kunstschatten-3

Voorbereiding op school:

Op de site Reizen in de Tijd, onder thema 7: Kunstschatten is een voorbereidende les te vinden. De benodigde materialen zijn hier te downloaden. De les bereidt de leerlingen voor op het museumbezoek.

Duur les:         ca. 1½ uur

Tijdstip:           in overleg

Kosten:           € 75,00 per klas*

Kerndoelen:    2, 3, 8, 9, 37, 54, 55, 56

Bijzonderheden:  * aanmelden uiterlijk 2 weken voor gewenste datum
                            * tenminste 4 begeleiders van uw school

Deze les is ontwikkeld voor groep 5/6 basisonderwijs, maar kan ook voor  groep 7 en 8 gebruikt worden.

Bent u nieuwsgierig geworden of heeft u interesse gekregen neem dan gerust contact op via info@stadsmuseumdoetinchem.nl . Wij geven u graag extra informatie.

Met vriendelijke groet en graag tot ziens,

Esther Ruesen, directeur Stadsmuseum Doetinchem

*voor kleine groepen hanteren wij een ander tarief, voor meer informatie: info@stadsmuseumdoetinchem.nl

Naar het nieuwsoverzicht