Expositie STORM INZICHT

Tot en met december 2023 is in het Stadsmuseum de expositie ‘Storm in Zicht’ te zien. Met deze expositie brengen we een ode aan de kunstenaar Frans Storm (1905-1998). Storm werd geboren in Amsterdam. Na allerlei omzwervingen heeft hij jaren in Doetinchem gewoond en gewerkt. Velen zien hem dan ook als Doetinchemse kunstenaar.

Over Frans Storm
Na de lagere school werd Frans Storm huisschilder. Hij tekende graag en volgde een teken- en schildercursus in Wognum bij Hoorn. In 1922 verhuisde hij naar Gendringen en in 1929 naar Zelhem. Hij werkte nog steeds als huisschilder, maar maakte in zijn vrije tijd zijn eerste schilderijen. In 1933 kocht koningin Wilhelmina twee schilderijen van hem.

Na de oorlog verhuisde hij met zijn gezin naar Doetinchem, waar zijn vrouw een pension begon. Dankzij de inkomsten die dat opleverde, kon Frans zich volledig aan zijn kunst wijden. Hij zocht zijn onderwerpen in de omgeving waar hij woonde en werd in zijn stijl zichtbaar beïnvloed door Cobra. Zijn werk werd regelmatig tentoongesteld in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Parijs. Frans Storm overleed op 12 november 1998 in Doetinchem.

De expositie

Het Stadsmuseum had al een aantal werken van Frans Storm in bezit, maar heeft extra werken geschonken gekregen van Stedelijk Museum Zutphen. Dat stelde ons in staat om een uitgebreide expositie samen te stellen met schilderijen, tekeningen en grafisch werk van Frans Storm. Als bezoeker krijg je zo een compleet beeld van het gevarieerde oeuvre van deze getalenteerde schilder.