Kunsttentoonstelling SPEKTAKEL Komt dat zien!

Vanaf 1 juni 2024 is in het Stadsmuseum de kunsttentoonstelling SPEKTAKEL te zien.

Dit jaar heeft het Stadsmuseum Doetinchem een royale schenking mogen ontvangen uit de collectie van het voormalige Museum voor Achterhoekse Schilderkunst (MAS). De werken zijn van een bijzondere kwaliteit en bestrijken een periode van ruim honderd jaar. Het Stadsmuseum is blij en vereerd zo’n mooie verzameling te mogen toevoegen aan de al bestaande collectie. U kunt nu kennis maken met een eerste selectie uit de omvangrijke schenking.

De geboortegrond van de kunstenaars waarvan u in deze tentoonstelling het werk ziet is gevarieerd. Wat bijna allen met elkaar gemeen hebben, is dat ze in Zutphen en de wijde omgeving daarvan hebben gewoond en gewerkt. Dat is bij een aantal kunstenaars goed te zien wanneer onder andere het rivierenlandschap van de IJssel of hun woonomgeving verbeeld wordt.

Bijzonder is dat een aantal kunstenaars vanuit hun beroep als huisschilder zich hebben ontwikkeld tot talentvol kunstschilder, vaak met een opleidingstijd aan de Academie in Arnhem. Daar kwamen vriendschappen uit voort. Een andere verbindende factor was Tekenclub “Het Palet” opgericht in 1942 door enkele Zutphense kunstenaars en nog steeds als zodanig actief.

Op deze tentoonstelling is goed te zien dat de na-oorlogse ontwikkelingen die plaats vonden in de schilderkunst hun weerklank vonden bij een aantal kunstenaars. De invloed van Cobra is zichtbaar als ook de kleurrijke herwaardering van de figuratie. In het algemeen eigent de kunstenaar zich een grotere vrijheid toe wat betreft onderwerpkeuze en stijl.

De geselecteerde werken geven een mooi overzicht van de ontwikkelingen in de schilderkunst en laten ons kennis maken met het talent van een groep kunstenaars die in de Achterhoek werkzaam waren of nog steeds zijn.