Ontdek het

Gebouw

Een voormalig postkantoor

Een bijzonder pand

Het Stadsmuseum is gevestigd in ‘Het Oude Postkantoor’ van Doetinchem. Dit imposante gebouw is in 1920 gebouwd naar ontwerp van Joseph Crouwel.

In de Achterhoek is geen mooier voorbeeld te vinden van de bouwstijl Amsterdamse School dan hier in Doetinchem.

Het gebouw alleen al is een bezoek waard!

Veel fraaie details

H.O.P.

Het Oude Postkantoor is opgetrokken in Brabantse klinkersteen. Als je goed kijkt, ontdek je veel fraaie details. De twee monumentale wapenstenen met de Hollandse leeuw, aan weerszijden van de ingang, springen het meest in het oog. Ze zijn gemaakt door beeldhouwer Willem Brouwer. Ook de toren met het trappenhuis op de hoek valt op. De indeling van de bovenverdieping is nog in originele staat. Het pand is tot 1975 in gebruik geweest als postkantoor.

Stijl

Over de Amsterdamse School

De stijl van de Amsterdamse School herken je aan het gebruik van veel baksteen, decoratief metselwerk en details van smeedijzer. De bouwstijl ontstond tussen 1910 en 1930 in het Amsterdamse kantoor van de gerenommeerde architect Eduard Cuypers. Natuurlijk vind je in Amsterdam veel gebouwen in de stijl van de Amsterdamse School. Voorbeelden zijn het Scheepvaarthuis, de Jeruzalemkerk en Museum Het Schip.

Maar ook op andere plekken in het land werd in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Mooie voorbeelden zijn het Hoofdpostkantoor in Utrecht en de Oosterkerk in Groningen. Het Oude Postkantoor van Doetinchem past zeker in dit rijtje. Een must-see voor elke architectuurliefhebber!