Van kleine nederzetting tot moderne stad
Verhalen van de stad
Doetinchem is een stad met een rijke geschiedenis. De oudste vermelding van de naam Doetinchem dateert uit 838 als villa Duetinghem. Het was toen niet meer dan een nederzetting met een kerk. Rond 1100 begon Doetinchem te groeien en werd er een stadsmuur gebouwd.
In 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten. De stad is regelmatig getroffen door brand, zo legde een grote brand in 1527 de hele binnenstad in de as.
Verzameling
Historische objecten
Het Stadsmuseum verzamelt, beheert, behoudt en presenteert niet alleen kunst, maar ook diverse historische objecten. Deze objecten vertellen veel over belangrijke perioden in de (ontstaans)geschiedenis van Doetinchem.
Het is erfgoed: voorwerpen met verhalen die we de moeite waard vinden om over te dragen aan toekomstige generaties. We verzamelen en beheren dit erfgoed volgens museale richtlijnen, met een collectiebeleidsplan als basis.

Verborgen schatten
Blogs
Het depot van het Stadsmuseum herbergt veel verborgen schatten, goed bewaarde geheimen en interessante historische voorwerpen. Het depot is niet toegankelijk voor het publiek. Maar hier op de website zetten we deze verborgen schatten tóch even in de spotlights, onder de noemer ‘Geheimen in het depot’. Zo krijg je een nog beter beeld van de rijke collectie van het museum.
Leer over de geschiedenis
Educatie
Wil je als leerkracht je klas graag meer leren over de geschiedenis van Doetinchem of over kunst in het algemeen? Kom naar het Stadsmuseum! We hebben verschillende lespakketten voor alle groepen van het basisonderwijs en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
De kazemat
Beleef het zelf via VR
Een kazemat is een bunker die werd gebruikt om een stad te beschermen. In zo’n bunker zaten schietgaten om de naderende vijand te bestoken met vuurwapens. In 2018 werd in Doetinchem tijdens graafwerkzaamheden een middeleeuwse kazemat gevonden. De kazemat was onderdeel van de oude Hamburgerpoort. Na de vondst werd de kazemat weer afgedekt, zodat hij goed bewaard blijft in de grond.