Educatie

Kom langs met je klas!

Ontdek

Kom langs met je klas!

Wil je dat je klas meer leert over kunst of over de geschiedenis van Doetinchem? Kom langs in het Stadsmuseum! Enthousiaste vrijwilligers van de werkgroep Educatie, die grotendeels een onderwijskundige achtergrond hebben, verwelkomen en begeleiden jullie graag. In kleine groepjes gaan de leerlingen onderzoeken, filosoferen en opdrachten maken. Zo ontdekken en beleven ze de waarde van cultureel erfgoed en kunst.

Nieuw!

Misset, drukkerij in oorlogstijd

Speciaal voor onze huidige tentoonstelling bieden we een lesprogramma aan voor leerlingen van 8 tot 15 jaar. Ze gaan aan de slag met vraagstukken over persvrijheid, nu en in de Tweede Wereldoorlog en laat ze kennis maken met cultureel erfgoed.

Het programma bestaat uit drie onderdelen

  • Creatieve opdracht; de leerlingen maken, individueel, een minikrant. Ze hebben beschikking over verschillende materialen en mogen de krant naar eigen inzicht invullen. De krant mag uiteraard mee naar huis.
  • Redactievergadering; in groepjes, onder begeleiding, bepalen de leerlingen samen wat er in de krant moet komen te staan. De krant wordt samengesteld uit koppen en artikelen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd zijn. Ze overleggen en onderzoeken wat voor keuzes ze zelf zouden maken.
  • Rondleiding; een rondleiding door de tentoonstelling over een familiebedrijf dat morele keuzes heeft gemaakt.

Praktische informatie

  • Geschikt voor: groep 5 t/m 8 en eerste en tweede klas VO
  • Tijdsduur: ± 70 minuten
  • Kosten: €2,50 per leerling, bij een groep van max. 30 leerlingen (inclusief entree)
  • De leerlingen worden verdeeld in 3 groepen met begeleider
  • Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina
Museumzaal met bureau en portet van meneer Misset.

Ontdek

Voor elke klas een lesprogramma

We hebben didactisch verantwoorde lesprogramma’s samengesteld die aansluiten bij de leerlijnen van SLO en bij veelgebruikte methodieken, zoals Blink en Atlantis.

Voor groep 1 en 2 is er het lesprogramma De Verzamelaar.
Hierbij leren de kleuters meer over verzamelingen. Wat kun je allemaal verzamelen? En waarom zou je dat doen? Verzamel je zelf ook iets?

Voor groep 3 en 4 is er het programma Klaartje en Kees.
Dit gaat over het (school)leven van rond 1920.

Het lesprogramma Klaartje en Kees is eveneens geschikt voor groep 5 en 6, maar deze groepen kunnen ook deelnemen aan Kunstbeschouwing (zie hieronder).

Voor de bovenbouw van de basisschool en de eerste twee jaar van de middelbare school bieden we twee programma’s aan.

Kunstschatten
Door samen te kijken en te filosoferen n.a.v. een vraagstelling ontdekken de leerlingen meer over de kunstwerken maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft niet dezelfde associaties. De leerlingen gaan, onder begeleiding samen hierover in gesprek.

WOII om niet te vergeten
Aan de hand van voorwerpen en verhalen maken de leerlingen kennis met kinderen uit Doetinchem in oorlogstijd.
Het thema “keuzes maken” speelt een belangrijke rol. Vanuit dat perspectief onderzoeken de leerlingen wat zij zelf zouden doen.

Ontdek

Altijd op maat

We kunnen elk lesprogramma aanpassen aan de specifieke wensen die je als leerkracht hebt, zodat het goed aansluit op jouw onderwijsdoelen. En ook los van bovenstaande lesprogramma’s is er van alles mogelijk.

Wil je dat jouw leerlingen een rondleiding krijgen door het museum? Wil je ze meer leren over de Tweede Wereldoorlog? Of juist over de geschiedenis van Doetinchem? We stellen graag een programma op maat voor jullie samen! Waar mogelijk werken we samen met de Bibliotheek West Achterhoek.

Aanmeldformulier

Ontdek

Meer informatie

Neem contact met ons op via educatie@stadsmuseumdoetinchem.nl. Dan bespreken we graag alle mogelijkheden met je.

Cultuurkaart
Het Stadsmuseum is aangesloten bij de Cultuurkaart van CJP. Dat betekent dat je als middelbare school het Cultuurkaart-budget kunt inzetten voor een bezoek aan het museum.