Ontdek de

Verhalen van de stad

Van kleine nederzetting tot moderne stad

Duik in de geschiedenis van Doetinchem

Doetinchem is een stad met een rijke geschiedenis. De oudste vermelding van de naam Doetinchem dateert uit 838 als villa Duetinghem. Het was toen niet meer dan een nederzetting met een kerk. Rond 1100 begon Doetinchem te groeien en werd er een stadsmuur gebouwd. In 1236 kreeg Doetinchem stadsrechten. De stad is regelmatig getroffen door brand, zo legde een grote brand in 1527 de hele binnenstad in de as. Veel historische gegevens over Doetinchem zijn hierbij verloren gegaan.

Ook de Tweede Wereldoorlog liet duidelijke sporen na. In maart 1945 werd de historische binnenstad tot drie keer toe gebombardeerd. Hierdoor is er in de huidige stad een mix van oude architectuur en wederopbouw te zien.

Indrukwekkende maquettes

Maquettes van de stad

Op de benedenverdieping van het Stadsmuseum kun je niet om de indrukwekkende maquette heen. Deze laat de stad in 1940 zien (dus vlak vóór de verwoestende bombardementen).
Boven in het Stadsmuseum staat een andere maquette, die op een interactieve manier laat zien hoe Doetinchem er in 1830 uitzag. De maquettes zijn gemaakt door Herbert Tomesen (1959).

Het is goed te zien waarom het centrum van Doetinchem ook wel ‘het ei’ wordt genoemd.
Wat herken je verder nog?

De stad in beeld

En er is meer!

Natuurlijk is er in het Stadsmuseum nog veel meer te zien over het oude Doetinchem. Denk aan oude landkaarten en ansichtkaarten, tekeningen, schilderijen en foto’s.

Samen geven ze je een duidelijk beeld van de stad van vroeger.