Jong geleerd…

Jong geleerd…

Ken je dat, dat je tot de ontdekking komt dat de oude gezegdes van onze voorvaderen, in mijn geval mijn oma, nog niet eens zo gek waren? Dat er een kern van waarheid rust in die ‘tegeltjeswijsheden’ die je zo af en toe nog ergens tegenkomt?

Momenteel hebben wij in de Stadsgalerie een expositie ingericht van twee jonge kunstenaars uit de gemeente Doetinchem: Jesse Safier (18 jaar) en Sem van Rijswijk (16 jaar). Zij staan (hopelijk) aan het begin van hun loopbaan als kunstenaar. Allebei zijn ze al vroeg begonnen met tekenen. En gelukkig hebben zij mensen in hun omgeving die geloven in wat ze deze jonge mensen zien doen. Namelijk: datgene waar zij blij van worden, waar ze ‘schik’ in hebben. Ook al werd en wordt dit op school niet altijd als ‘waardevol talent’ gezien.

Als we durven te kijken naar die kinderen die wellicht op het eerste gezicht niet passen in een hokje, die niet als een blije vis in het water in ons onderwijssysteem zwemmen, dan verrassen ze ons misschien wel. Met hun originele kijk op de wereld, hun talent dat gezien mag worden en hun jonge geest.

Soms is één mens genoeg. Eén iemand die jou echt ziet. Die ziet dat er meer is dan de vakken die we (moeten) leren op school en dan de marketing ons wil laten geloven. Wat een geluk heb ik, dat ik vanuit mijn functie ruimte kan bieden aan die jonge creatievelingen in onze maatschappij. In de hoop dat ze anderen inspireren om vooral ook vanuit hun hart te leren kijken. En zich af te vragen: waar word ik nou echt blij van? Want…. jong geleerd is oud gedaan.

Kom je even kijken als je nog niet bent geweest? Welkom!

Esther Ruesen