Ontdek

Onze kunstcollectie

Diverse kunstenaars

Onze kunstcollectie

Het Stadsmuseum herbergt een rijke collectie kunst van diverse kunstenaars uit Doetinchem en de Achterhoek.

Maak hier alvast kennis met een aantal van hen!

Man van weinig woorden

Henri van Kuilenburg (1879-1970)

Henri werd in 1879 geboren, net over de grens in Emmerik. Hij begon daar zijn loopbaan als (leerling)decoratieschilder. Na diverse stages in Duitsland en Nederland, specialiseerde hij zich in de periode van 1910 tot 1921 bij een drukkerij in Emmerik in lithografisch werk. Op 35-jarige leeftijd verhuisde hij naar Doetinchem, waar hij in dienst trad bij de firma van C. Misset. Al gauw werd hij daar de opleider van jonge tekenaars. Hij was een geduldig leermeester en beheerste het vak van lithograferen als geen ander. De zonen Misset gaven Henri de opdracht om een portret van hun vader te maken. Dit portret hangt in het Stadsmuseum. Henri kon urenlang in zijn tuin doorbrengen of grote wandelingen maken. Hij nam dan altijd een schetsboek mee. Toen hij bijna negentig was en gekluisterd aan zijn stoel, schilderde hij nog de Oude IJsselbrug en de Markt in Doetinchem. Hij was een man van weinig woorden, maar wel sociaal en maatschappijkritisch.

Achterhoekse kunstkring

Jan Meinen (1909-1979)

Jan Meinen was een tekenaar met een grote liefde voor de Achterhoek. Hij was nog maar vijftien jaar toen hij als aankomend tekenaar ging werken op de afdeling lithografie bij Misset, onder leiding van Henri van Kuilenburg. In 1930 behaalde Jan zijn tekenakte. Rustig maar gestaag bouwde hij een carrière op bij Misset. Eerst was hij daar chef, vervolgens bedrijfsleider en later onderdirecteur. De banden met Misset waren sterk, maar de banden met de Achterhoek nog sterker. Vanuit zijn liefde voor de schoonheid van de Achterhoek en de natuur, tekende hij een omvangrijk oeuvre bijeen van hoge, technische kwaliteit. Jan Meinen stond mede aan de wieg van de Achterhoekse Kunstkring, die in 1938 werd opgericht. Zelf heeft hij nooit geëxposeerd, hij vond dat hij nog niet zover was. In 1979 overleed hij op 70-jarige leeftijd.

Ambitieuze kunstenaar

Chris le Roy (1884-1969)

Chris le Roy werd in 1884 in Deventer geboren. Op de hbs begon hij met tekenen en kreeg hij les van Bertus Korteling. Na het eindexamen wilde hij verder studeren, maar van zijn vader moest hij naar de Militaire Academie in Breda. Ook in deze periode bleef zijn passie voor tekenen en schilderen belangrijk. Toen hij werd overgeplaatst naar Leiden om korpscommandant te worden, kwam hij in contact met kunstenaar Floris Venster. Chris was heel productief en geïnspireerd en er werd zelfs werk van hem verkocht aan het Leids Museum. Na 1926 werkte hij bij uitgeverij C. Misset in Doetinchem, waar hij 25 jaar ‘Biologische kalenders’ maakte. In 1936 richtte hij de ‘Doetinchemse Streek- en Volksuniversiteit’ op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij ontwerpen voor gebrandschilderde ramen. In deze periode gaf hij ook les aan de lithografische tekenaars in opleiding bij Misset. Na de oorlog werd hij officieel adviseur Kunst en Wetenschappen van de gemeente Nijmegen. In 1969 overleed deze ambitieuze kunstenaar, die het kleine grootmaakte, in Nijmegen.

Internationale kunstschilder

Frans Storm (1905-1998)

Frans Storm werd op 4 maart 1905 in Amsterdam geboren. Na zijn lagere school werd hij huisschilder in onder andere Gendringen. Tegelijkertijd leerde hij met veel gedrevenheid tekenen en schilderen. Hij maakte zijn eigen verf en daardoor werden de kleuren anders dan de standaardpigmenten. Dit maakt zijn werk bijzonder. Tijdens de oorlog in 1941 werd de ‘Doetinchemse Kunstkring’ opgericht, waar Frans lid van werd. Hij verhuisde naar Doetinchem en was vanaf dat moment geen huisschilder meer. Afgezien van een cursus en enkele lessen van Otto Hanrath, was hij autodidact. Hij ging zijn eigen weg: van impressionistisch werk via expressionisme naar abstract werk. Als natuurliefhebber tekende hij de schoonheid van de natuur en het Achterhoekse landschap. Frans is een van de weinige kunstschilders uit de Achterhoek die ook buiten Nederland werkte en exposeerde. Frans overleed op 12 november 1998 in Doetinchem en liet een bijzondere collectie na.